Avokádo
Avokádo patrí medzi zdravé potraviny. Veľmi rýchlo si ho zamilovali lekári – dietológovia a tiež si získalo srdcia všetkých kulinárov a odborníkov na zdravú výživu. Ide o nutrične vyváženú potravinu, ktorá sa hodí do slaných i sladkých receptov. Vďaka jeho neutrálnej chuti ho môžete pripraviť na desiatky zdravých spôsobov. Avokádo je všestrannou ingredienciou pri príprave smoothies pre jeho neutrálnu chuť a konzistenciu.
Pozitívne účinky avokáda
Niektoré kultúry v minulosti považovali avokádo za symbol lásky a plodnosti. Za jeho najväčšie pozitívum možno považovať to, že obsahuje nenasýtené mastné kyseliny. Aké sú jeho zázračné účinky?
- charakterizuje ho veľké množstvo antioxidantov
- pomáha pri chudnutí – má vysoký podiel vlákniny a nízky obsah sacharidov
- znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov
- má protizápalové účinky
- maska z avokáda pôsobí regeneračne na pokožku, vlasy aj nechty
Aké vitamíny obsahuje avokádo?
Avokádo obsahuje vitamíny ako kyselinu listovú, vitamín C, K, draslík, B5, B6, E. Obsahuje aj malé množstvo horčíku, mangánu, medi, železa, zinku, fosforu, tiamínu (B1), riboflavínu (B2) a niacínu (B3).
- draslík je dôležitý pre udržanie normálnej hladiny krvného tlaku
- kyselina olejová chráni kardiovaskulárny systém
- zdravé tuky nakopnú váš metabolizmus
Prečo konzumovať avokádo?
Konzumácia avokáda so zeleninou výrazne zvyšuje množstvo antioxidantov, ktoré je organizmus schopný prijať. Niektoré živiny sú rozpustné iba v tukoch.
Avokádo obsahuje veľké množstvo živín dôležitých pre zdravie očí. Tiež dokážu znížiť riziko vzniku makulárnej degenerácie a šedého zákalu.
Existujú štúdie, ktoré preukázali, že živiny obsiahnuté v avokáde môžu mať pozitívny účinok pri prevencii rakoviny prostaty. Rovnako napomáhajú znížiť vedľajšie účinky chemoterapie dokážu zmierniť príznaky artrózy.
Avokádo sa neodporúča konzumovať tehotným a dojčiacim matkám. Svojmu
organizmu ho môžete dopriať v rôznych podobách, napr.: smoothies.